Print page

Hoofdstad

  • Hoofdstad
  • Hoofdstad
  • Hoofdstad
  • Hoofdstad
  • Hoofdstad

De hoofdstad Chios, of zoals de eilanders zelf zeggen Chora, met zijn ruim 26.000 inwoners is een moderne stad. Het is er druk en chaotisch. Auto’s, motoren, brommers en scooters proberen ieder hun plekje te veroveren. En zeker als de veerboten aankomen of vertrekken, die onder meer verbindingen onderhouden met Mytilini (Lesbos), Pireaus en het Turkse Cesme, is het een drukte van belang.
Maar ook tijdens de openingstijden van de winkels en bedrijven is er veel volk op de been.  In de avonduren biedt Chios-Stad veel uitgaansmogelijkheden. In de zomermaanden is de openluchtbioscoop in het stadspark een grote trekpleister.
De stad telt niet al te veel historische panden, want er is veel verwoest door de aardbeving in 1881. Toch zijn er verschillende musea te vinden, die een bezoek zeker waard zijn. En wie toch in de stad is, kan eigenlijk niet heen om een bezoek aan het kastro. Dit fort werd onder anderen gebruikt door de Turken, die eeuwenlang Chios bezetten. De laatste jaren zijn er veel herstelwerkzaamheden verricht.
Bijzonder is de Koraïs-bibliotheek, waar ruim 130.000 boekwerken zijn te vinden. De bieb vindt zijn oorsprong in de erfenis van Adamantios Koraïs, die ook nog een tijd in Amsterdam woonde. Hij liet zijn boeken na aan het eiland, waar zijn familie vandaan kwam.